Artsen over bijna-dood-ervaringen

Cardioloog Pim van Lommel

Internationaal bekende onderzoeker van bijna-dood-ervaringen

Dr. Pim van Lommel heeft een groot onderzoek gedaan naar bijna-dood ervaringen in Nederland. Het resultaat van dat onderzoek is gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift The Lancet. Tevens heeft hij er een boek over geschreven, getiteld Eindeloos Bewustzijn. 

Dr. Raymond Moody

De twaalf elementen van een bijna-dood ervaring

Raymond Moody is arts, psycholoog en filosoof en een van eerste wetenschappers die uitgebreid onderzoek deed naar bijna-dood ervaringen. Daarover publiceerde hij de best-seller Na dit Leven (Life After Life). Hij was degene die in 1975 het woord Near death Experience bedacht. Moody heeft 12 elementen opgesomd van bijna-dood ervaringen die bijna iedereen ervaart.

1. Onuitsprekelijkheid van ervaring

2. Vrede en rust, geen pijn

3. Besef dood te zijn

4. Uittreding (ongeluk, hartstilstand, coma)

5. Donkere ruimte, daarna tunnel van licht

6. Oogverblindend landschap

7. Ontmoeting overleden personen

8. Stralend licht met onvoorwaardelijke liefde

9. Terugblik op leven

10.Vooruitblik

11.Waarnemen grens van de dood

12.Terugkeer in lichaam meestal teleurstelling

Neurochirurg Eben Alexander

over zijn eigen bijna-dood-ervaringen

Leven na de dood wordt door de meeste wetenschappers al eeuwenlang niet serieus genomen. Maar daar begint verandering in te komen. Want er zijn in de loop der jaren ook BDE’s geregistreerd van wetenschappers en artsen. Sommigen hebben daar boeken over geschreven zoals de neurochirurg Eben Alexander. 

Dr. Eben Alexander is een Amerikaanse neurochirurg die een zeer uitgebreide bijna-dood ervaring heeft beleefd toen hij een week lang in coma lag wegens een ernstige hersenvlies ontsteking. Hij schreef er twee boeken over: Na dit Leven (Proof of Heaven) en The Map of Heaven.