Bijna-dood ervaringen

Werkelijkheid of hallucinatie?

‘Er is waarschijnlijk geen leven na de dood, want niemand is ooit na de dood teruggekomen om het na te vertellen.’

We kennen deze uitspraak allemaal wel. Maar klopt die wel? Is het echt zo dat niemand ooit is teruggekomen uit de dood? 

Stel dat ik bijvoorbeeld vraag aan iemand: 

‘Kun je eens een land noemen waar je nog nooit bent geweest, maar waar je dolgraag een keer heen wil?’

‘Nieuw Zeeland, daar heb ik hele goede dingen over gehoord.’

‘Maar hoe weet je zeker dat dat land bestaat als je er nog nooit bent geweest?’

‘Nou ja, dat lijkt mij toch logisch. Er gaan jaarlijks duizenden mensen heen die er hele mooie verhalen over hebben. Niemand kan toch ontkennen dat het bestaat?’

‘Geloof je in een hemel?’

‘Daar kan ik niets over zeggen. Dat weet ik niet.’

‘Maar er gaan jaarlijks duizenden mensen heen tijdens bijna-dood ervaringen. Die vertellen er ook hele mooie verhalen over. Dus het bestaan van de hemel kun je ook niet ontkennen, net als Nieuw Zeeland, ook al ben je er zelf nooit geweest.’ 

Er zijn jaarlijks overal in de wereld mensen die zijn ‘teruggekomen’ uit de dood – grotendeels na operaties en ernstige ongevallen. En het mooie is, dat duizenden van die ervaringen de laatste 50 jaar zorgvuldig zijn geregistreerd. Deze mensen zijn allemaal (bijna) dood geweest en teruggekomen. En ze konden duidelijk navertellen wat ze ‘tijdens hun dood’ hadden meegemaakt. 

Bijna-dood ervaringen kunnen niet veroorzaakt worden door chemische stoffen in de hersenen, zoals veel wetenschapper denken. Ook kunnen ze niet eenvoudig worden afgedaan als hallucinaties, want die vinden plaats in de grote hersenen. Want die grote hersenen zijn tijdens een BDE niet actief, vooral tijdens een hartstilstand of coma. Bovendien hebben alle duizenden mensen met BDE’s in grote lijnen dezelfde ervaringen. Die kunnen we niet zomaar als hallucinatie beschouwen, want die zijn heel persoonlijk zijn en voor iedereen anders. 

De mens blijkt dus bewustzijn te bezitten – met de daarbij behorende waarnemingen, gedachten, gevoelens en verlangens – dat onafhankelijk is van het fysieke lichaam en de hersenen. Bewustzijn kan daarom niet slechts een product van de hersenen zijn. Het is hoogstwaarschijnlijk immaterieel en het is daarom heel goed mogelijk dat het na de dood blijft voortbestaan. Dat verklaart dat mensen met een BDE kunnen navertellen hoe de wereld er uitziet die we na de dood ervaren. 

Bijna-dood ervaringen vinden overal plaats

 • In alle bevolkingsgroepen

 • In alle religies

 • In alle culturen

 • Zowel bij atheïsten als theïsten
 • In alle leeftijden

 • Door de hele geschiedenis heen

 • In alle lagen van de maatschappij

 • Zelfs bij de grootste sceptici
Video afspelen

Hartstilstand

en bijna-dood-ervaringen

Het blijkt dat patiënten met een bijna-dood ervaring klinisch dood waren. Ze konden tijdens hun ‘dood’ dingen waarnemen zonder gebruik te maken van hun zintuigen en hersenen. Deze patiënten ervoeren dat ze hun lichaam verlieten en erboven zweefden. Ze konden zich van alles herinneren nadat ze weer bij bewustzijn waren. En dat terwijl hun ogen dicht waren en al hun hersenfuncties waren uitgeschakeld. Ze konden dus zien zonder ogen, horen zonder oren en denken zonder hersenen, ondanks het feit dat ze in coma of klinisch dood waren. Velen konden hun operatie precies beschrijven: welke doctoren en verpleegkundigen er bij waren, wat het verloop van hun hartslag was op de EEG en zelfs welke mensen er in de wachtkamer zaten. 

Heel veel BDE’s vinden plaats tijdens een hartstilstand, waarna men gereanimeerd wordt. Wat gebeurt er bij een  hartstilstand?

 1. Geen bloed meer naar de hersenen ———>

 2. Zuurstoftekort in hersenen ——>

 3. Volstrekte chaos ——->

 4. Geen onderlinge samenwerking meer tussen neuronen ———>

 5. Geen hersenfunctie meer

Maar bij BDE:

 • Verruimd bewustzijn

 • Zeer helder denken

 • Duidelijke emoties

 • Zeer heldere herinneringen uit hele leven

 • Waarnemingen buiten het lichaam !

 • Terwijl hersenfuncties zijn uitgeschakeld !

Conclusie: De mens kan dus waarnemen zonder hersenen!

Is dat de ziel die waarneemt?  Zonder tussenkomst van de fysieke zintuigen en hersenen? Dan is het ook aannemelijk dat de ziel na de dood blijft voortbestaan. Bijna-dood ervaringen kunnen we dus beschouwen als een heel sterk bewijs voor leven na de dood.