Meditatie mala

Meditatie

Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  In vrijwel alle spirituele tradities wordt gemediteerd. Meditatie kan in twee hoofdcategorieën worden verdeeld: persoonlijk en spiritueel. 

  Persoonlijke meditatie is gericht op fysiek en geestelijk welzijn, zoals stressreductie, innerlijke rust en psychische gezondheid. Spirituele meditatie is gericht op de goddelijke Oerbron. Beide vormen van meditatie zijn belangrijk. Innerlijke rust en gezondheid vormen de basis voor spirituele meditatie. De aandacht kan alleen op de Oerbron gericht blijven als lichaam en geest ontspannen en gezond zijn. In de loop van de geschiedenis zijn talloze vormen van meditatie ontstaan. Alle spirituele tradities hebben hun eigen methoden ontwikkeld, zoals mediteren op mantra’s, een kaarsvlam, een vuur, een mandala, een beeld, de ademhaling, een zonsondergang, een bloem, een boom, een rivier, een waterval of spirituele muziek. In sommige boeddhistische tradities observeert men simpelweg de eigen gedachten en de omringende geluiden en beelden. Men streeft ernaar volledig in het hier-en-nu te komen om op deze wijze een diepe innerlijke rust te ontwikkelen. 

  Mantra-meditatie 

  Mantra’s zijn gedachtevormen, die God, goden of kosmische krachten vertegenwoordigen. Deze oefenen hun invloed uit door middel van geluidsvibratie. Tijdens het mediteren wordt de mantra rustig herhaald en is de aandacht voortdurend gericht op de klank(en). Het herhalen van een mantra is niet alleen rustgevend, de klank ervan is op zichzelf al heel gezond voor lichaam en geest. Mantra-meditatie kan in gedachten, fluisterend of hardop worden gedaan, zittend of lopend, met de ogen open of gesloten, alleen of in een groep, monotoon of met een melodie. De mantra’s worden vaak ook gezongen tijdens spirituele bijeenkomsten, ondersteund door muziekinstrumenten. Het mooie van mantra-meditatie is dat je het de hele dag kunt doen, tijdens of tussen allerlei activiteiten door. Je kunt mantra’s herhalen tijdens een formele meditatie, maar ook tijdens wandelen, hardlopen, fietsen, autorijden en eenvoudige werkzaamheden zoals schoonmaken of tuinieren. Ook als je ergens aan het wachten bent, bijvoorbeeld op de trein of voor de kassa van de supermarkt, is mantra-meditatie een aangename bezigheid.

  Wandelmeditatie 

  Bij meditatie wordt vaak gedacht aan yogi’s of boeddhistische monniken die urenlang met een kaarsrechte rug zitten te mediteren op een berg of in een klooster. Er zijn echter maar weinig mensen die dat kunnen. Een krachtig alternatief is wandelmeditatie, een vorm van meditatie die minstens even effectief is als zitmeditatie. Er wordt rustig gewandeld in de natuur, weg van de hectiek van de stad. Als er in een groep wordt gewandeld is het effect nog sterker, mits er niet wordt gepraat. De aandacht gaat volledig naar het hier-en-nu door goed te kijken naar de omgeving, te luisteren naar de geluiden en het lichaam te voelen. Daardoor ontstaat snel innerlijke rust, zodat de ziel van Moeder Natuur kan worden gevoeld. In de boeddhistische beoefening van vipassana in Thailand, wordt zitmeditatie afgewisseld met wandelmeditatie. Daarbij wordt veel nadruk gelegd op het luisteren naar de signalen van het lichaam. Er wordt begonnen met zitmeditatie, maar als er pijn in de benen of rug ontstaat, is het tijd om te gaan wande- len. Tijdens wandelmeditatie wordt uiterst langzaam gelopen, hetgeen helpt om geest en lichaam diep te ontspannen. Na enige tijd te hebben gewandeld, wordt weer zittend gemediteerd. Ook wordt er soms een tijdje gestaan op één plaats of ligt men op de grond. In het hindoeïsme wordt ook aan wandelmeditatie gedaan. In de bhakti-yoga traditie worden naam-mantra’s herhaald tijdens het wandelen. Deze worden in gedachten, fluisterend of hardop gereciteerd, vaak op het ritme van het lopen. Daardoor komt de geest snel tot rust en kan de kracht van de mantra extra intens worden gevoeld. Het mooie van wandelmeditatie is dat het veel dingen combineert. Het is gezond voor het lichaam, het is ontspannend, het houdt de geest helder, het verdiept het contact met de natuur en het kan prima worden gecombineerd met naam-meditatie.